What is GUE

GUE Global Underwater Explorers

Wie of wat is GUE ?   

 

Een beetje geschiedenis ...

GUE is ontstaan uit de activiteiten van een grotduikteam in het Amerikaanse Floria. Dit team, de WKPP, had (en heeft nog steeds) als doel het exploreren en onderzoeken van de zeer uitgestrekte onderwater grotten in noorden van Florida, meer bepaald in Wakulla en andere systemen in de "Woodville Karst Plain".  Het ultieme doel is het beschermen van het grond- en drinkwater in Florida.

Om de veiligheid en efficientie te verhogen maakte het WKPP team gebruik van ver doorgedreven standaardisatie van duikprocedures en duiktechnieken, wat onder andere mogelijk werd gemaakt door een standaard duikuitrusting, dezelfde configuratie voor elke duiker van het team.   

Deze aanpak blijkt heel veilig en productief. Het team exploreert de grotten reeds voor ongeveer twee decenia en heeft een indrukwekkend grotten stelsel in kaart gebracht.  Ze hebben verschillende grotduik records op hun naam staan, waaronder de langste penetratie in een onderwater grot (7,8 km afstand, tot 12 uur bodemtijd op 90m diepte, totale duiktijden die oplopen tot 30 uur).

Het overkomt elk duikteam dat jaren actief is, mensen komen en mensen gaan. Hierdoor onstaat er een nood om de nieuwe mensen op te leiden en te informeren hoe het duiken in het team eraan toe gaat.  Ook andere duikers, buiten het WKPP project en het grotduiken, hadden interesse in de gebruikte technieken en procedures.  

Met deze gedachte werd GUE opgericht.  Niet enkel voor opleidingen van deze unieke duikmethode, maar ook om de passie en de unieke team aanpak uit te dragen, om onderwater exploratie en onderzoek te stimuleren.  GUE is de enige organisatie die op unieke wijze deze drie elementen met elkaar weet te verbinden.   
Ondertussen is GUE verder geevolueerd en GUE duikers en GUE duikteams zijn actief in allerlei projecten, overal in de wereld.  De aanpak, met oorsprong in het grotduiken, blijkt uitzonderlijk goed te passen bij elk type duik, zowel het technische duiken maar ook zeker bij het recreatieve duiken.


De passie voor exploratie en onderzoek, extra aandacht voor een goede duiktechniek, een unieke "duiken in team" aanpak en extra veiligheid bij elke duik, mogelijk gemaakt door gestandardiseerde procedures en uitrusting.  Dit is wat GUE zo anders maakt dan de doorsnee bestaande duik organisaties.meer info :

 

Diveolution biedt GUE opleiding aan !